HTML

szárnyak

Friss topikok

Címkék

babó (51) babó2 (44) család (12) egó (69) elmentünk (4) ennivaló (8) falu (2) film (7) grr (3) háziállat (6) karácsony (1) kert (3) könyv (3) kutya (10) Lakás (1) macska (10) ovi (1) politika (1) Címkefelhő

Blogajánló

helyek és korok

2014.09.20. 21:43 :: Dee_

Néha elgondolkodom, éppen ebben a pillanatban mit csinálhatnak az emberek. Mindig a fővárosban vagy mellette éltem, kiskorom kivételével, és nehéz elképzelnem, hogy a vonatból látott apró tanyákon, nagyobb városokban ugyanúgy folyik az élet, mint errefelé. Pedig ugye ez evidens. Sokan úgy élnek, hogy ritkán utaznak fel Pestre, vagy éppen soha, vagy a fiatalok más városokba mennek tanulni, kollégiuma, mint ahol addig éltek. Ezekre az emberekre gondolok ilyenkor. Eszembe jut, hogy ha elindulnék, vajon megtalálnám-e az ismert, régen látott helyeket, ott van-e, és milyen állapotban, sokat változott-e a tördemici nyaraló? Három óra, és akár ott állhatnék előtte. Bár ehhez már az emlékeimben lehet csak utazni, de régen Mamáék házába is képzeltem magam, tudtam, hogy épp híradót néznek, a kutya kinn alszik, a vonatzakatolás áthallatszik a másik partról, a konyha sárga fényű lámpája alatt ülve hallani lehet a falióra percegését és a folyton csepegő csapot. Ez már mindig velem marad.

De van, hogy nem csak térben, de időben is kalandozok. Kicsi L. nagyon hasonlít a nagymamámra. Gesztusaiból sokszor visszaköszön Mama egy-egy mozdulata. Ilyenkor belegondolok, milyen lehetett az élet az 1920-as évek elején, amikor ő volt ilyen kis csöpp. Vagy mikor láttam egy kertet egy 1890-ben készült fotón. Nem volt ember sehol, de abban a pillanatban mennyi minden történt szerte a világban, érdekes dolgok, valamelyik felmenőnk is akkor tevékenykedett, de vajon mit? Mikor egy beállított képet kattint el valaki, amin én is rajta vagyok, eszembe jut, hogy ennek a pillanatnak vége, éljük az életünket tovább, zajlanak az események, egyedül ezt a pillanatot ragadtuk ki az idő sodrából, de ugyanez igaz rég elporladt emberek beállított képeire. Vajon mit csinált egy pillanattal, egy perccel késő az a család, aki száz éve állt modellt egy fotóhoz? A kisbaba rajta jóllakott vagy nyűgös? Nem kellett-e éppen a nagymamámnak pisilnie akkor, amikor a testvéreivel együtt örökítették meg? 

Szólj hozzá!

Címkék: család egó

playmobil

2014.09.19. 21:57 :: Dee_

Néha kapnak egy-egy playmobil zsákbamacska figurát a gyerekek. Elteszem a kiegészítőiket (kard, köpeny, fejdísz, jogar...) akkorra, amikor már ügyesebben játszanak velük, mert azok most csak fürdenek, autót vezetnek, mindenfelé állnak, zsályalevélkabátot hordanak. Az első játékok ezek a figurák, akiknek KT saját nevet adott. Van Gladiátor, a gladiátor, Celeste, a karatézó kínai srác, Félix, a pöttyös ruhás nő. :) A kalózt, a boszorkányt, a gengsztert és a hercegnőt nem nevezte még el.  

Szólj hozzá!

Címkék: babó

mióta csak vissza tudok emlékezni

2014.09.16. 22:33 :: Dee_

avZG2WX_700b.jpg_500x540

1 komment

Címkék: egó

a Kérdés

2014.09.16. 22:12 :: Dee_

KT nagy pocakbarát. Most már nem ölelgeti annyit, mint régen, de ma jött, hogy ő bizony visszamegy, visszabújik a hasamba. Megmutattam neki, mekkora volt és később mekkorára nőtt, mikor még benn lakott. 

- Hogy jöttem ki pocakodból? - kérdi, és el is ismétli, én meg csak nézek a hatalmas kék szemeibe, mert tényleg várja a választ, és hiába fogadtam meg, hogy életkornak megfelelő felvilágosítást adok neki mindig, ahogy kérdezget, de most erre még nem voltam felkészülve. Csak néztem rá, és futottak át az agyamon a lehetséges verziók, hogyan is puhíthatnék a dolgon, de egyszerűen nem tudtam kitalálni semmit...  

Szólj hozzá!

Címkék: babó

az egyik ellenségem

2014.09.13. 22:27 :: Dee_

Na jó, most már elegem van. Nem elég a szekrények mögötti fal, a hűtő környéke, a gyerekek matraca, a nagyszoba szekrényei kívül és belül, még az előszobában is megpenészedett egy bőrcipőm??? Teljesen kifehéredett a cipősszekrényben... Komolyan, ez a leggyűlöltebb dolog ebben a házban a hangyák mellett.

A gyerekszobában két kis páramentesítő működik, kamrában és hálóban egy-egy, bár gyorsan megtelik, de sok látszatja nincs, hamarosan felkerül a páraelszívó, amihez nagy reményeket fűzök és talán a ház is körbe lesz jobban burkolva, mert van, aki szerint csupán ez okozza a bajt (szerintem nem). A gyerekszoba meg vagy beázik a fürdő felől, bár elvileg most nem kéne, vagy a falvédő okozza, mert az mögött nagyon durva a helyzet és kábé azóta, hogy azt odaraktam KT ágy mellé, de ez ördögi kör, mert nem hagyhatom el a falvédőt, mert anélkül ott a penész a levegőben, így meg nem érezni, de nem is tud a fal kiszáradni teljesen, a hipózás nem elég. Talán csak ennyi kellene neki. A nyár sem volt túl meleg, talán egy éjjel volt csak 30 fok nálunk. Semmi nem száradt ki rendesen. 

Szólj hozzá!

Címkék: egó grr

szülők, kezdődik!

2014.09.05. 20:33 :: Dee_

Túl vagyunk az első héten, amikor KT minden nap ment oviba. Vannak kérdőjelek, és nem hiszem, hogy normális az sem, hogy gyomorgörccsel engedem el reggel a kezét, mert nem tudom - vagy nagyon is -, hogy milyen hatások érik. Egyelőre imádja az ovikat. L. csodálatosan vette az akadályokat, igyekeztünk kihasználni a helyzetet, bár csupán KT kísérői voltunk egész héten. Sétáltunk, játszótereztünk.

Viszont KT ma csurgó orral jött haza az oviból. "Nem tudom abbahagyni a szipogást"- nyüszögött, mikor kértem, hogy ne tegye, mert rosszabb lesz. Ügyesen, de magától nehezen fúj orrot.Este már sírt az orrspraytől, biztos kisebesedett szegényke orra. Nyafogott amiatt is, hogy be van az egyik orra dugulva. Kapott macimézet, amiből jócskán benyakalt, aztán meg hányt. Nem várom az elkövetkező éjszakákat. Főleg amiatt nem, mert ha L. is elkapja, ő 40 fokkal indít. 

(Épp most jött ki: "nem tok aludni")

A héten tönkrement a gyerekek cd lejátszója (L. nagyon meggyászolta), ma este meg a hajszárító, mikor melengettem egy penészfoltot a matracon. A héten észrevettük, hogy hiába a vizes és a csőgörény munkája, újra támad a penész. A mosógép az utolsókat rúgja. 

Remélem a következő hét jobb lesz!

 

1 komment

szavak

2014.09.03. 20:52 :: Dee_

Nagyon jó, hogy beszél KT. Vicces, szeret mesélni, énekel és mondókázik. És idén így tudtam meg, hogy bár tavaly ügyesen ment kézen fogva a húgával, most azért nem akart, mert L. lassú. Meg azért nem ivott az oviban, mert szúrós, szénsavas volt az innivaló. Na majd ezt holnap fel is vetem benn. 

Rossz érzés, hogy L. ritka szavacskáit F. jobban érti, mint én. :( Ennyire nem vagyok rá hangolódva? 

 

Szólj hozzá!

bár sárkányok most nem voltak...

2014.09.01. 22:19 :: Dee_

Vége a Vikingek-maratonnak. 3 estén át adták le a második évad 10 részét, amik 1 órásak. Hullafáradt vagyok, de tele a fejem tetkókkal, kardokkal és Wardruna-zenével. Talán ma már végre kialusszuk magunkat.

(Az Old Norse, mint nyelv amúgy a Jégvarázsban is visszaköszön, Elsa királynővé koronázásakor. Ilyen ősökkel nem csodálom, hogy a népe egyértelműen elfogadta a női vezetőt.)

1 komment

lámpaoltás

2014.08.24. 23:19 :: Dee_

Sokszor láttam filmekben, ahogy anya vagy apa benéz a már szuszogó gyerekekhez este, és a lecsúszott takarót rájuk igazítva puszit nyom az arcukra.

Azt hittem, majd nálunk is így lesz, ha kinőnek a babazsákos korból, de nem. Maguk alá gyűrik a takarót, vagy keresztbe fordítják, semmi esély a finom takaróigazgatásnak, szabályosan ki kell alóluk rángatni, miközben alszanak már. 

1 komment

Címkék: babó babó2

térdhírek

2014.08.22. 20:21 :: Dee_

Azt hittem, az lesz a nap mélypontja, mikor a ruhásszekrénybe benyúlva megcsípett egy darázs. Sajnos nem: meg kell műteni a térdem, mert nem tud meggyógyulni magától. Lefarigcsálják róla a repedt részt. Altatnak. 3 nap fekvés, utána hetekig kímélet. Jajj.

1 komment

Címkék: egó