HTML

szárnyak

Friss topikok

  • Hagrid: Találtam egyet. :-) Toma Viktor Télközelgő Télre gondol már a szürke, hideg lomb vágy nélkül int... (2014.11.17. 23:40) ősz után, tél előtt
  • tulnagyszemulany: jajj... jobbulást, most biztos rossz lesz még egy ideig, de az a lényeg, hogy megcsinálták és megg... (2014.10.22. 14:52) műtét után
  • Hagrid: Talán még pornót is szinkronizáltak. :-) (2014.10.07. 22:22) szinkron
  • Hagrid: Azt hinném, hogy te rajzoltad. :-) (2014.09.18. 23:05) mióta csak vissza tudok emlékezni
  • tulnagyszemulany: jobbulást nekik! (2014.09.06. 16:03) szülők, kezdődik!

Címkék

babó (53) babó2 (44) család (12) egó (83) elmentünk (4) ennivaló (8) falu (3) film (8) grr (3) háziállat (6) karácsony (1) kert (4) könyv (5) kutya (10) Lakás (1) macska (10) ovi (1) politika (1) Címkefelhő

Blogajánló

cukiság

2014.11.20. 22:57 :: Dee_

Ez nagyon aranyos! Duplo Macskanő!

Szólj hozzá!

Címkék: egó

böngésző

2014.11.19. 23:26 :: Dee_

Ugye tudjátok, milyen egy böngésző gyerekeknek? Hatalmas, mozgalmas kép, apró figurákkal, eseményekkel. Már meséljük, meg KT-t érdekli is, mi lesz karácsonykor (a Frére Jacques dalocska miatt kedveli a szerzeteseket és templomokat), számon tartja a Jézuskát (beleveszi sok mindenbe, pl. mikor sorban kérdezi, ki mennyi idős, vagy ő is lesz-e öreg, akkor ő is szerepel a listáján), így nagyon megörültem, mikor megláttam egy bibliai témájú böngésző könyvet. A szöveg teljesen mellékes (nagyon valószínű, hogy ateistaként sosem fogom a bibliai szöveget visszaadni KT-nek, a rossznak beállított oldalt, a gonosz Heródesét is árnyalni fogom), de a képek fantasztikusak! Próbált a rajzoló történelmileg hűnek maradni, a gyerekek játékai, az állatok, az épületek olyanok, mintha egy törikönyvet lapozgatnánk, de ami miatt teljesen levett a lábamról, azok a kicsi részletek. Rengeteg macska, kútba esett emberke, egy pálmáról lógó kisfiú, akit ponyvával próbálnak elkapni, a lapos tetőn alvó és játszó gyerekek, egy kecske, aki elcsent és rág egy ruhát, festékkel leöntött kereskedő, és csak úgy mellékesen bukkan fel egy fehér ruhás angyal egy fiatal lány, Mária előtt, aki még a seprűt is kiejti a kezéből. És a kedvencem: belerajzolták ezt a csacsit is. :)

   

Szólj hozzá!

Címkék: könyv egó babó

mosásról

2014.11.18. 21:28 :: Dee_

Jó pár hete írtam ezt, csak elfelejtettem kirakni:

A mosás az egyik kedvenc házimunkám. Szeretek teregetni, elpakolni, mindennek helyet találni a kötélen vagy az állványokon, hogy minden optimálisan száradjon. Imádom a napsütötte ruha illatát, de még jobban a szeles időben, tavasszal vagy kora ősszel száradót, mert igazi vándorlás-szaga lesz. 

Régebben hetente mostam egy világos és egy sötét adagot, majd KT ruhácskáit naponta elöblögettem. Jó érzés volt a kis szárítón látni a rugijait. Mikor ketten lettek, lett külön gyerek- és felnőttmosás, mikor melyik szennyeskosár telt meg, pár hete pedig ráálltam a két naponta mindent kimosok egyszerre-verzióra. Ez kezelhető mennyiségű száradó ruhát eredményez, nincs tele minden velük az amúgy is szűkös térben. Mert a borús idővel sajnos beszorulnak a házba a ruháink. Ez az időszak a legrosszabb, mert már nem lehet kinn szárogatni, maximum pár órát, de még nem is fűtünk, amivel rásegítenénk a folyamatra.

Érdekes, hogy mindig át kell variálni a rendszert, nem lehet megnyugodni egyetlen helyes metódusban. Sok minden függ attól, hányan vagyunk, milyenek a szárítóállványok, vegyünk-e még, hogy távolabb teregethessük a ruhákat egymástól,hogy van-e napsütés, mert akkor a gyerekruhák a kötélre kerülnek, ha nem, akkor kevés nekik a két állvány, hogy elég messze kerüljenek egymástól, hogy két nap alatt megszáradjanak, a lakás is elég párás, nem mindegy, hova tesszük őket, mosunk-e éppen ágyneműhuzatot is, mert akkor semmi másnak nincs hely. Új mosógépünk is lesz majd talán, az is lehet, hogy jobban centrifugáz.

Nos, update-elném, kétszer is.

A múlt héten beadta a kulcsot az öreg mosógép. Megpróbáltam becsapdosni a tetejét, amivel már pár hete egyre nehezebben sikerült beindítani, végül két majdnem negyed órás küzdelem (és sok káromkodás, erőszak, amitől kiadott egy kétforintost, ki tudja, honnan) után sem kelt életre. Kétszer kellett kézzel mosnom, elég nagy mennyiséget, és a kádba áztatott, mosószappannal dörgölt ruhák kicsavarása nem hogy nem volt hatékony, de véraláfutás lett tőle a hüvelykujjam alatti párnákon, és nagyon fájtak az ízületeim. Szombaton megrendeltük az új gépet, ma kihozták. A gyerekek kergetőztek körülötte, majd bevittük a helyére, a fürdőszobába, és az addig tökéletesen nyíló ajtaja egyszerre csak beragadt. Mintha valami zár kattant volna be. Hiába futtattunk le rajta egy programot, akkor sem nyílt ki. Kapcsolót nem találtunk. Holnap hívjuk a szervízt. 

Lehet, hogy nem lesz új barátom? 

Szólj hozzá!

Címkék: egó

ősz után, tél előtt

2014.11.17. 22:18 :: Dee_

Mire idejutok, a napközben fejben fogalmazott blogbejegyzéseim elillannak.

Most csak gyorsan annyit, hogy még nem igazán találtam olyan gyerekverset vagy képeskönyvet, ami ezzel a novemberi nyúlós idővel foglalkozna. Amikor már nincs szilva, körte, szőlő, aranyló levelek és dióhegyek, de még nincs zúzmara, jég és zimankó. Mikor kora délután alkonyodik, és mintha felhőben haladnák, szitál ránk a permet. Mikor a bélelt csizma még sok, de a félcipőben fázik a láb. Mikor inkább vastag pulcsit veszünk az átmeneti dzseki alá, csak ne kelljen előszedni a néha még túl meleg télikabátot. Mikor még nincs advent, de elmúlt a szüret ideje.

Ilyen alkalmakra milyen vers való?

   

1 komment

Címkék: egó

javulok

2014.11.10. 23:22 :: Dee_

Bár a család próbálja a lábam tehermentesíteni, de már rendesen járkálok a gyerekekkel, házimunkázom, csak igyekszem nem guggolni, feszített lábbal előre hajolni (kádban ülő gyermek fogmosása), felállni dolgokra (mert lehuppanni fáj). Minden nap van vagy a városban mászkálás, vagy 3 km séta dombra fel, völgybe le a babakocsival (vagy cipelhetem a kisasszony 13 kilóját az oviba napi kétszer), plusz a szokásos itthoni tevékenységek. Kíváncsi leszek, mit nyújt majd a gyógytorna ezek után. 

Szólj hozzá!

Címkék: egó

Anglia, 30-as évek

2014.11.01. 23:59 :: Dee_

Kamaszkoromban olvastam először (és azóta sokszor) James Herriot könyveit, és majdnem állatorvos lettem miattuk. Nagyszerűen ír, a fordítás is elsőrangú, de ezt igazán csak most tudom értékelni, sok-sok könyvvel a hátam mögött.

Egy apró yorkshire-i faluban játszódik a fiatal állatorvos története a 30-as években (és itt képedek el mindig, hogy mennyire mai a története, sosem tudom őt úgy tekinteni, mintha a nagyapám, dédapám lenne, ahogy Brunella Gasperinit sem a nagymamám kortársaként, pedig az ő lánya apámmal egyidős, valahogy nem tudom ezt a fajta humort ezzel a korosztállyal összeegyeztetni), mulatságos és tanulságos eseményeket ír le a gazdákkal. Most tűnt fel igazán, hogy már ebben a korban is mennyire törekedtek a gazdálkodók fajtatiszta állatokat vásárolni. Nálunk mintha ennek nem lett volna akkora szerepe. Nem csoda, hogy ilyen kevés fajtát tenyésztettünk ki, míg az angolok számtalant, mind kutyából, mind lóból, marhából.

Szerepel a könyvben leírás a korabeli vásárokról, ahol nem csak az állatokat mutatták be és osztályozták, hanem megmutathatták tehetségüket a zöldségtermesztők, a háziasszonyok is, mert versenyeztetni llehetett a tortától és lekvártól kezdve a tarkababig mindent. Valahogy nem is figyeltem erre a jelenségre, és most, az újraolvasásnál derült ki számomra, hogy ezek a vásárok a mai napig élnek és virágoznak Angliában! Hála a Spektrumnak, megismertem Hugh Fearnley-Whittingstallt és Kirstie Allsoppot, előbbi gazdálkodó, aki az állatait és veteményeit mérkőzteti meg, utóbbi műkedvelő barkácsoló, aki mindenbe belekóstol kicsit, és a kötött virágaival, hímzésével nevez be olyan versenyekre, amik már nyolcvan éve is simán léteztek! Úgy irigyloem az angolokat emiatt, mennyi hagyományuk van, és mennyi mindent lehet úgy kipróálni, hogy csak úgy odamégy, benevezel, és lehetsz amatőr, de profi kritikát kapsz a művedre, mert ott ezt nagyon komolyan veszik, és ha nyersz a versenyszámodban, megünnepelnek. Legyen az egy kispárna megvarrása és kiállítása.  

Szólj hozzá!

Címkék: könyv egó

műtét után

2014.10.21. 21:47 :: Dee_

Hogy mennyire fáj a lábam?

Mintha kettészakították volna a térdemnél, és valami őrült lény forró drótokkal kötötte volna újra össze úgy, hogy kavicsokat dugdosott a résekbe. Bizarr érzés, mikor nem tudok megállni a lábamon.

 

2 komment

Címkék: egó

para

2014.10.20. 21:35 :: Dee_

Azért van rosszabb halál is, mint altatásból fel nem ébredni. (szia, Maci, szia, Néró)

Szólj hozzá!

Címkék: egó

zöld

2014.10.20. 21:33 :: Dee_

A napokban felmentünk séta közben az erdőig, és feltűnt valami. Tisztára mintha nyár lenne, csak az idő volt nedvesebb és hűvösebb. Talán napra pontosan tavaly kirándultunk ezen az ösvényen, és rengeteg sárga levelet gyűjtöttem akkor, most meg semmi. Szinte minden bokron, fán érintetlen, zöld a lomb. Van azért sárga és barna is, de elenyésző a mennyisége ahhoz képest, hogy október közepe van. Talán majd bejön egy csípős időszak és egyszerre lehull minden. Remélem lesz ilyen, mert nagyon megszívtuk az enyhe téllel idén, megmaradt minden kártevő. És most már a házunk is szépen fel van öltözve hozzá. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: falu kert egó

meleg

2014.10.15. 22:10 :: Dee_

Csodálatos idővel ajándékoz meg minket az október. 25 fok! Nyáron olyan természetes a meleg, nem tűnik elvesztegetett időnek, ha csak reggel meg estefelé megyünk ki a gyerekekkel. Majd holnap! De most már nincs holnap, ki kell használni, ha nem borult az ég, rohanni a napra, minél több időt kinn lenni, szívni a napfényt, tartalékolni a télre...

Úgy alakult, hogy elég sok időt töltünk a szabadban L.-el, parkban, de a városban. Ha hazaérünk, a sok kinnlét ellenére úgy érzem, hogy hív a kert, és szabadabban lélegzem. Örülök, hogy a ház sok rosszasága ellenére az elhelyezkedése ideális. Mázlim van, hogy mindig olyan helyen laktam (Mamáéknál, Anyáéknál, F-vel), ahova pihenni, kirándulni járnak az emberek, mi meg ott éltünk... Mintha velenceiek lennénk, komolyan. 

Szólj hozzá!

Címkék: egó