Egy nagy fej hagymát felkockázol, kanálnyi zsíron megpárolod, rádobsz szintén kockákra vágott fél kilónyi sertéscombot. Mikor a forró zsír kifehérítette a húst, ráöntesz 20 deka előző este beáztatott aprószemű babot, felöntöd vízzel, hogy bőven ellepje, nem fintorogsz, hogy fura a szaga, nem vacillálsz, hogy leszedd-e a kicsapódó habot a tetejéről. Felforralod, akkor hozzáadsz 10 deka gerslit, sózod, borsozod, kakukkfüvezed, egy óráig rá sem nézel, hagyod csendben rotyogni. Ja nem is, a vizet pótolod, nehogy leégjen. Még hozzáadsz egy kis plusz vizet, 20 deka kölest, és tíz perc után lehúzod a tűzről. Bár holnapi ebéd, nem bírsz ellenállni az illatnak, bevacsorázol belőle a férjjel együtt. Praktika recept, várakozáson felüli finomság.